Åkte till Bilbao för några dagars ledighet. Hur vackert som helst i Bilbao och hur gått kan man äta där? Var på denna lilla bar Anchoa minst 3 gånger eller var det 5 gånger? Och åt denna lilla goding.

Så här gör du

  1. Kronans Kakan Rör smör och socker vitt och poröst. tillsätt äggulorna en i taget, rör kraftigt. Pressa eller riv potatisen rör ner mandel och potatis. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda dem försiktigt ner i smeten.
  2. Jag baka oftast i en lång smala portionsformar eller som här på bilden en liten minikakform. Grädda i ugn 175grader ca 30 min.
  3. Självklart kan man baka den i större formar....allt det där lämnar jag till er själva att välja.
  4. Jalapeños majjonäs
  5. I en hög mixerbunke, ner med ägg, olja, dijon och vinäger. Ner med mixerstaven helt till botten. Kör igång för fullt. När det tjocknar i botten dra den lite upp...tills det är klar....detta tar 19 sekunder.
  6. Smaka av med lite salt peppar och massor med droppar av den gröna tabascon.
  7. Kakan kan ju såklart göras och ha dom i frysen. Ta fram och spritsa lite majonnäs på kakan och toppa med sardell. Ät och njut!

Ingredienser

Jalapeños majonnäs
  • 1 ägg, 2,5 dl olja, 2 msk vinäger 1 msk dijon, lite salt och svartpeppar. Massa droppar med grön Tabasco
Kronans kaka
  • 100g sötmandel malt till mjöl, 100 g smör 1dl socker 4 ägg 200g kokt kall potatis en nypa salt, lite riven bittermandel