Korv och korv, hittade en god salchicha i saluhallen. Så efter padelspel så ville vi ha en klassisk tunnbrödsrulle. Man tager vad man haver med så här blev den...och aldrig fel med nygräddad Gahkku. Har ni inte gjort gahkku än så gör det nu.

Så här gör du

  1. Gurkmajjo, eftersom jag är där jag, Mallorca är så tar jag det jag har. Bostongurka finns inte alltid hemma....det gjorde den inte i Skåne heller. Så här blev gurkmajjon idag Fint hackad saltgurka, inlagd paprika, crème fraiche, majonnäs, dijon, cayenne, curry. Blanda ihop allt.
  2. Potatismos...ingen mjölk hemma, vilket sällan jag har hemma. Så koka potatisen, till moset spara potatisvattnet. Vispa ihop potatis, potatisvatten, smör och en äggula. av salt, svartpeppar och lite muskot.
  3. Räkmajjo Blanda crème fraiche, majonnäs, fint hackad lök, pepperrot, dill, räkor salt och peppar och lite cayenne.

Gahkku i stället för tunnbröd

Jag har haft med detta recept tidigare men vi kör det en gång till
  • Gahkku 25 g smör 2,5 dl vatten/mjölk 7 g torrjäst 0,5 dl sirap en nypa salt 4 dl vetemjöl 1,5 dl rågsikt
  • Lägg mjölet i en bunke. Blanda ner i jästen med mjölet båda vetemjölet och rågsikten, låt vila i 10 minuter. Smält smöret i kastrullen. Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt. Blanda därefter i så mycket vete/rågmjöl/jäst att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk. Dela degen i 5-6 lika stora delar och kavla ut degen tunt på ett mjölat bord eller träskiva .Hetta upp gjutjärnspannan. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan. Låt brödet få lite färg och vänd. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet! Har du en öppen eld så gör detta över den öppna elden.