Lax som gravad rimmad bakad kokt kall inkokt....många varianter kan det bli! Här är en som jag gillar, rödbetsgravadlax. Jag höftar ju med min gravning, men du får här ett exempel på mängd på 400 g lax. Jag snabbgravar alltid. Med det menar jag att jag skivar laxen i 0,5 cm skivor, klappar in gravningen( som höftas med 60%salt 40%socker lite svartpeppar) och den får gravas i ca 12-15 min. Sätter jag in den i kylen tar det längre tid ca 30-40 min.

Så här gör du

  1. Ta bort skinn och ben i från laxen. Skiva den i 0,5 cm skivor. Blanda socker, salt, kryddor i ett litet bleck. Skala och skiva rödbetan. Tunt skivad, gärna på en mandolin. Klappa i kryddorna på laxen. Lägg lite rödbetor i botten på blecket sedan laxen, och resten av rödbetorna läggs på laxen. Låt vila i rumstemperatur ca 12-15 min eller i kylen ca 30-40 minuter. Men kolla den under tiden och smaka av den så den inte blir övergravad eller undergravad. Jag rör runt i laxen då och då. Skölja av laxen i från kryddblandningen. Spara rödbetorna. Rödbetan låter jag ligga kvar på laxen så att laxen blir riktigt röd och fin.
  2. Skiva fänkålen och broccoli i valfria bitar/skivor. Jag vill gärna ha lite större bitar så det är krisp i dom. Stek fänkål och broccoli i olja och ganska hög värme. Detta tar bara några minuter, ringla över med honung. Ner med valnötter och pumpakärnor. Smaka av med salt svartpeppar och gärna lite chiliflakes. Klart!
  3. Jag äter gärna detta som en sallad eller med lite stuvade grönsaker t ex fänkål och broccoli. Gott med mjuk gravlax och stuvning och krispiga grönsaker!

Ingredienser

Rödbetsgravadlax
  • 400 g lax 2 msk socker, 2 msk salt, 0,5-1 msk svartpeppar, lite chiliflakes, 1 tunnt skivad rödbeta
Fänkål och broccoli med honung valnötter och pumpakärnor
  • Fänkål broccoli honung valnötter pumpakärnor