Kronärtskocka så vacker och god. Grön rund, lila oval, lila rund, grön spetsig. Namn som jag sett på kronärtskocka är Spiky, Baby, Globe, Petit violet, Tema, Mammole

Så här gör du

  1. Ett viktig steg med kronärtskockan är att man direkt vid skalning gnider in den i citron och lägger den i citronvatten tills man kokar dem. Jag tar bort bladen längst ner. Jag låter stjälken vara med den är precis lika god som resten av kronärtskocka. Skägget som är precis vid hjärtat ja pilla bort det om du vill eller så låter man det vara kvar. Skär bort toppen av kockorna, det är ju små piggar ytterst på kockan. Antingen halverar du dom eller håller dom hela. Koka kockarna i saltat vatten. Dessa lila små kokade jag ca 10 minuter. Det enda sätter jag vet om att dom är färdiga är att man kan rycka bort ett blad lätt. Ta upp kockorna ur vattnet. Låt svala något.
  2. Kronärtskocka med olivolja citronzest Kokta kockor, är de halverade så bara öppna upp den lite försiktig. Är det en hel öppna upp den som en blomma. Lägg på ett vackert fat ringla över en god olivilja, citronzest, riven parmesan, ett gott salt....sen är det bara att äta och njuta!
  3. Kronärtskocka friterad med parmesan Blanda på en tallrik, ströbröd, parmesan, salt och chiliflakes. Öppna upp den hela kockan till en blomma, doppa blomman i ströbrödsblandningen. Stek/fritera kockan i olja till den fått fin färg. Gör likadant med den halverade kockan, doppa i ströbrödsblandningen och stek/fritera Lägg upp på ett vackert fat, riv över lite citronzest och sätt lite färg med hjälp av granatäppelkärnor.

Ingredienser

Kronärtskocka på två sätt
  • Kronärtskocka hur många du själv vill
  • Parmesan, citron, olivolja, ströbröd