Nån gång ska det vara den första...och nu var det italiensk marängs tur. Jag har alltid gjort vanliga maränger i ugnen...fråga mina barn om jag gör goda maränger. Ska ha ett bröllop i helgen här på Mallorca, och blivande brudgummen älskar citronpaj...så då är det bara att göra en citronpaj med italiensk maräng.

Så här gör du

  1. Italiensk maräng. 125 g äggvita ( 5 st), 75 g vatten (0,75 dl), 210 g socker (2,5 dl) Lägg äggvitan i en ren rostfri bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När det har kommit upp i ca 110 grader, börja och vispa äggvitan. Häll sedan socker/vatten i en tunn stråle med du fortsätter att vispa och vispa sedan till marängen är kall.
  2. Mördeg 60 g florsocker (1 dl) , 180 g vetemjöl (3 dl), 120 g smör, 15 g äggula ( 1 st) Blanda ner samtliga ingredienser i en bunke och nyp i hop med fingertopparna till en slät deg. Plasta och låt vila i kylen ca 20 minuter. Kavla ut degen till ca 3 mm. Klä en pajform med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel. Sätt in paj degen i frysen ca 30 minuter. Baka av degen i 200 grader ca 8 minuter. Mördegen skall bli gyllenbrun.
  3. Montera i ihop pajen. När pajen svalnat så fyll pajen med lemoncurden. Ställ in i frysen så att den blir riktigt kall. Spritsa på marängen i ett vackert mönster. Bränn av med en brännare. Pajen kan var i frysen, kom bara i håg att ta ut den i tid före servering

Lemoncurd

Smält smöret i en kastrull på medelvärme och blanda ner socker, citron zest och citronsaft. Rör om och låt det hela bli varmt. Vispa ner äggen och rör hela tiden tills curden tjocknar. Ha låg värme eller använd vattenbad. Låt curden svalna. Jag vispade grädde, vaniljpulver och lite mascarpone och blandade ihop med lemoncurden. Det gör att krämen blir mildare. Och godare till denna paj.

  • Saft och zest av 5 citroner, 50 g smör, 1,5 dl socker, 2 äggulor, 2 ägg