Maj månad solen lyser på Mallorca. Man kan bara njuta. Och njuter gör jag av en variant av aubergine. Som den är på bilden med en fräsch sallad eller lammfärsbullar lika gott vilket som.

Så här gör du

  1. Skiva tunna skivor av auberginen. Salta. Ställ undan 15 min. Torka av saltet. Ligger dom för länge med saltet tycker jag att dom blir för salta.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader. Vänd aubergine i ströbröd. Lägg på en plåt. Ringla över olivolja. Baka i ugnen ca 15-20 minuter. Dom ska bli torra och frasiga och mjuka men inte brända. Låt dom svalna.
  3. Kesoblandningen. Blanda ihop Keso, crème fraiche, basilkan, riven vitlök, citronsest. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg en klick av blandningen i auberginen vik ihop den och lägg i en ugnsform. Klicka över tomatsåsen, baka i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och riv över parmesan. In i ugnen igen till att osten fått fin färg.
  4. Tomatsåsen. Hacka lök vitlök, fräs i olja. Tillsätt grönsaksbuljong och vatten, chili. Låt koka ner till en god sås. smaka av med salt svartpeppar eventuellt mer chili.

Ingredienser

Aubergine med keso basilka och stark tomatsås

  • Till tomatsåsen. Tomat på burk, lök, vitlök, chili, grönsaksbuljong, vatten, lite socker,salt och svartpeppar
  • Till kesoröran. Keso, crème fraiche, basilka, vitlök, citronsest, salt, svartpeppar
  • Aubergin, ströbröd, salt