Så här gör du

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och sen vispa smör och socker poröst. Kläck ner ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål tillsätt det lite i taget tills allt är i. Vispa försiktigt. Vänd ner vallmofrön och rivet citronskal. Häll i ricottan och grädden och vispa sen igenom allt en sista gång.
  2. Jag använder alltid bakplåtspapper i formen. Avlång form. Vänd ner smeten. Grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter och gör sockerlagen under tiden. Koka upp vattnet, citronsaften och sockret i en kastrull och låt koka ner till hälften. Häll sen sockerlagen över den heta, gyllenbruna kakan så blir den knaprig och syrlig på utsidan.
  3. Nu kan man äta kaka som den är med när jag gör den som dessert så steker jag kakan i smör och sedan garnera med det jag har lust för stunden!
  4. Garneringstips Mandelglass på mitt sätt smaksätter jag vaniljglass med den mallorcinska mandellikören. Eller vaniljglass och saltad dulce leche Och massa bär!
  5. Är det tex påsk precis då du gör denna kaka....toppa med påskäggsgodis

Ingredienser

Citron och vallmokaka
  • 200 g smör, rumstempererat 3 1/4 dl mjöl 2 1/4 dl socker 3 ägg 1 tsk bakpulver 1/4 tsk salt 4 msk blå vallmofrön 2 msk rivet citronskal 1/4 dl grädde 85 g riacottaost
  • Sockerlag: Saften från 1 citron 1 dl vatten 1/2 dl socker