Kronärtskocka är så himla gott och bra för hela dig. Hemma i Sverige för många år sedan vill jag minnas att kronärtskockockorna alltid var väldigt stora, eller så köpte bara jag alltid stora. Och att dom tog evighet att koka...om nu 45 minuter är en evighet. Här på Mallorca är dom mycket mindre och för inte tala om dom vackra små lila kockorna, och med detta som blir koktiden kortare också....

Så här gör du

  1. Förbered med kokt vatten . Skala kronärtskockan genom att ta bort de yttersta bladen, det är bara att rycka bort dom. Skär av stjälken så kanske 2-3 cm är kvar. Gnugga direkt med citron på den skurna stjälken, kronärtskocka oxiderar på sekunden. När du tycker att kronärtsbladen ser fina ut så stanna där. Det ska ju vara blad kvar att äta. Skär bort toppen av bladen. Dom är lite taggiga . När det är gjort så gnugga med citron där också. Lägg kockan/kockorna i kokande vatten med citron. Jag både pressar i lite av citronsaften och sen ner med citronen i vattnet.
  2. Koka tills de är färdiga!!!
  3. På små kanske 10-12 minuter. Men vad jag gör är att hålla upp en kocka med en hålslev och ta bort ett blad. Följer det med fint så är dom klara. Annars låt dom koka lite till.
  4. Ta upp kockorna ur vatten, låt dom rinna av.
  5. Nu är det dags att äta. En god olivolja, gott salt sen är det bara att börja ta ett blad doppa i oljan och saltet. Och njuta! Skulle yttersta på bladet vara lite hårt....tugga i dig eller låt det vara.
  6. När du kommit ner till hjärtat, ta bort skägget med en kniv. Och njut av kronärtskockshjärtat med olja och salt
  7. Man kan göra mycket mer med kronärtskockor, fritera, steka, ugnsbaka ....men det blir en annan dag. För så här tycker jag att dom är absolut godast!
  8. Ett perfekt SALTFIKA

Ingredienser

kronärtkocka
  • 1 eller flera Kronärtskocka/or, citron, vatten, olivolja, salt